Arduino blocks

Basada en un entorn de desenvolupament i codi obert, Arduino s’ha convertit en una de les plataformes més usades en educació perquè els estudiants aprenguin programació i robòtica. Ho fan desenvolupant projectes i prototips en els quals utilitzen una placa electrònica a la qual afegeixen components addicionals (polsadors, servomotors, llums, motors, cables de connexió…) que després es programen des de l’ordinador. Tot i que aquesta programació es realitza a través del llenguatge C++ i un entorn de desenvolupament integrat anomenat IDE, existeix una alternativa que facilita la tasca en estudiants de menor edat que no saben codi: es tracta d’ArduinoBlocks, una plataforma online i gratuïta que empra blocs a l’estil de Scratch. Ha estat creada pel docent Juan José López Almendros i s’utilitza amb els principals navegadors (Chrome, Firefox, Safari i Opera).

Per treure tot el partit a ArduinoBlocks cal registrar-se a la seva pàgina web dirigint-se a ‘Iniciar sessió’ i després a ‘Nou usuari’ per començar a treballar en un projecte. En aquest cas, la plataforma diferencia entre projectes personals i els que es duen a terme en l’àmbit educatiu; en aquest últim cas, els docents proposen una tasca als seus estudiants (que reben un codi per unir-se), la qual cosa els permet supervisar i comentar de manera senzilla i còmoda el treball que realitza cadascun d’ells. Tant en un cas com en l’ altre, s’ ha de seleccionar el nom de la placa Arduino que s’ emprarà en el projecte.

També es pot utilitzar sense registrar-se, tot i que es perden algunes funcionalitats. I és que, en fer-ho, tots els projectes que es desenvolupin es guarden al núvol de la plataforma, i és senzill compartir-los amb altres usuaris. A més, se’ls poden agregar arxius adjunts relacionats (aplicacions, fitxers per a impressió 3D, fotos, esquemes… ) i informació que contingui, per exemple, una descripció i els components usats. És possible, així mateix, importar projectes que han estat compartits per altres usuaris.

La interfície d’ArduinoBlocks és molt simple. A la part esquerra es troben els blocs disponibles dins de la plataforma dividits en dos grups. El primer són els blocs generals disponibles en qualsevol entorn de programació: lògica, control, matemàtiques, text, variables, llistes i funcions. El segon grup es correspon amb els blocs específics per a Arduino: sensors, motor, perifèrics, actuadors, entrada/sortida, comunicacions…

Mentrestant, la part central és l’ àrea de treball, és a dir, el lloc de la plataforma on es desenvolupa el projecte: és aquí on s’ arrosseguen els blocs seleccionats per completar diferents accions o tasques. Per defecte, ArduinoBlocks incorpora en aquesta zona dos blocs de treball. El d’ Inicialitzar inclou totes aquelles instruccions que s’ executen únicament una sola vegada i per primera vegada quan s’ encén la placa Arduino. Per la seva banda, les instruccions que s’afegeixen al bloc de Bucle dins del projecte es repeteixen de manera constant.

Finalment, a la part superior de la plataforma hi ha una barra d’eines amb botons que permeten ajustar la configuració de la placa Arduino, guardar el projecte en el qual es treballa, consultar la informació…

A la plataforma hi ha a més una altra extensió de gran rellevància: ArduinoBlocks-connector, disponible a la pestanya ‘Recursos’. Gràcies a ella, es transfereix el codi que s’ha creat amb els blocs a la placa Arduino que està connectada a l’ordinador perquè el programa es carregui i executi. Al costat d’una versió per a Windows, una altra per a Mac i Ubuntu (un sistema operatiu basat en Linux), n’hi ha una altra per a Chromebooks.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable Sacosta +info...
Finalitat Gestionar i moderar els seus comentaris. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris No es transferiran dades a tercers, llevat d'obligació legal +info...
Drets Accedir, rectificar i cancel·lar les dades, així com d'altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Desplaça cap amunt